Wie ben ik

Mijn achtergrond

Mijn naam is Amber van Weerd. Ik ben 28 jaar en ik woon al mijn hele leven in Zwolle. Al zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met theater. Ik zong, danste en acteerde de hele dag door. Mijn ouders stimuleerden dit ook door mijn zus en mij mee te nemen naar talloze jeugdvoorstellingen en musicals. Zo is mijn liefde ontstaan voor het genre musical. Mijn besluit stond vast: later als ik groot ben, word ik musicalartiest!

Tijdens de middelbare school heb ik elke week een aantal uren lessen gevolgd bij de vooropleiding van musicalschool C.I.C.K. (voorheen Song & Dance). Na de havo ben ik hier ook de academie gaan volgen.

In de loop van mijn studie merkte ik dat mijn interesse verschoof naar het theater maken. Ook vind ik het heel erg leuk om les te geven. Na afronding van de C.I.C.K. academie, koos ik de opleiding Docent Theater van ArtEZ in Zwolle. Helaas was ik hier niet helemaal op mijn plek. De docenten en ik spraken elkaars taal niet. Ik heb besloten om na het eerste jaar te stoppen en het heft in eigen hand te nemen.

Mijn passie

Dat is niet zo moeilijk. Mijn passie is het maken van kindertheater; met en voor kinderen schijven, regisseren en produceren. Ik heb een grote fantasie en mijn hoofd zit vol met verhalen. Die wil ik graag delen met de wereld. Ook hebben al mijn producties een diepere laag. Mijn voorstelling “Het Toverkompas” ging bijvoorbeeld over geloven in jezelf en in de musical “Cardenis” was het thema vriendschap en samenwerking.

Mijn missie

Mijn missie is kinderen een positieve ervaring geven met en door theater.

Kunst en cultuur waren altijd aanwezig in mijn jeugd en hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik heb geleerd dat ik kan reizen door boeken, me kan verwonderen in voorstellingen en kan leven in muziek. Dat wil ik doorgeven, bijvoorbeeld op scholen. Cultuuronderwijs krijgt steeds meer aandacht. Dat is prachtig, want het geeft kinderen de mogelijkheid om te schitteren op een ander vlak dan rekenen en taal. Het doet een beroep op verbeelding, creatief denken, durf en doorzettingsvermogen. Allemaal vaardigheden die belangrijk zijn in de eenentwintigste eeuw.

Ik wil kinderen laten ervaren waartoe ze in staat zijn en zo bijdragen aan een positief zelfbeeld. Dit doe ik door theater te maken samen met en voor kinderen. De groep acht musical is hiervoor een mooie gelegenheid. Ik geef kinderen invloed in de totstandkoming van het verhaal. Ik luister naar hun wensen en ideeën en geef iedereen een comfortabele plek in de productie, voor of achter de schermen. Zo kan ik een groep kinderen zonder podiumervaring laten stralen op hun speciale avond.